Доставка посилок тимчасово працює за повною передоплатою.
Графік роботи:

Будні: 9:00–18:00

 

0
Мій кошик
Додайте товари до списку бажань

Перець духмяний горошок 100 г Ароматика

Штрихкод 4820177029354
В наявності

Перець духмяний горошок – це ароматна спеція у вигляді висушених і оброблених парою цілих недозрілих плодів вічнозеленого тропічного дерева духмяного (англійського, ямайського) перцю. Вона відрізняється гостротою, пекучістю та характерним пряним ароматом, що нагадує мускатно-коричний мікс з нотками гвоздики та чорного перцю. В цілому, подрібненому або меленому вигляді ця приправа використовується в кулінарії у всіх видах соусів та маринадів: до м'яса, грибів, риби. Свій пряний насичений запах вона краще розкриває у супах, м'ясних стравах, соліннях, консервації. Духмяний перець найкраще зберігати саме в горошку та молоти безпосередньо перед використанням, адже після подрібнення він швидко втрачає свій аромат.

Країна походження сировини: Мексика.

Історія застосування

Батьківщиною духмяного перцю заведено вважати Південну та Центральну Америку, острови Карибського басейну. Культивується в Індії, Центральній і Південній Америці (переважно у Бразилії), на Кубі та на Ямайці. Століттями цивілізація мая використовувала цей перець для бальзамування тіл вождів, а племена ацтеків використовували цю спецію при виготовленні їхнього знаменитого шоколадного напою. Духмяний перець спочатку називали ямайськими духмяними ягодами. Але згодом прикріпилася простіша назва – духмяний перець. На батьківщині цього перцю – Ямайці – використовують і свіже листя, і навіть гілки для приготування чи копчення м'яса.

Назва рослини походить від іспанського слова "pimenta" і перекладається як перець. Піменту лікарську також називають рослиною Колумба, оскільки він відкрив цей перець на Карибських островах. І вже наприкінці XVII століття духмяний перець почали використовувати як приправу в Європі. Оскільки цей вид спеції набув найбільшої популярності серед жителів Великобританії, її часто називають "англійським перцем". Самі ж англійці дали цій приправі назву "allspice", тобто "універсальна приправа". Серед інших назв часто зустрічаються такі як "гвоздичний перець" та "ормум".

Виробництво

Спецію одержують із плодів вічнозеленого тропічного дерева духмяного перцю (англійського або ямайського перцю) (Pimenta officinalis або Pimenta dioica) з роду пімента (Pimenta), що належить до родини миртових (Myrtaceae). Урожай ягід з дерева знімають вручну до моменту настання дозрівання, щоб плоди не встигли втратити унікальний аромат.

Потім суцвіття-парасольки ягід сушать природним шляхом на сонці або в печі, допоки їхнє забарвлення не перетвориться з синьо-зеленого на буро-коричневе, а поверхня не набуде шорсткості. В результаті висушені плоди мають розмір 5-8 мм, округлу форму, темно-коричневий колір і зернисту поверхню з дрібними цятками. Горошини духмяного перцю в два-три рази більші, ніж у чорного перцю.

Склад

Цей вид перцю володіє великою кількістю корисних речовин: у кожній горошинці є досить високий вміст ефірних олій (3,5-4%), які, своєю чергою, мають у своєму складі такі компоненти як евгенол, цинеол, каріофілен, феландрон. Користь духмяного перцю також обумовлена наявністю жирних олій, дубильних речовин, смол, високого вмісту вітамінів (А, С, В6, В1, В2) і мінеральних речовин (залізо, натрій, фосфор, марганець, мідь, селен).

Смакові й ароматичні якості духмяного перцю

Духмяний перець називають спецією, що поєднує в собі відразу чотири прянощі. Цей вид перцю має теплий пряний запах, пекучий смак та нагадує суміш чорного перцю, гвоздики, мускатного горіха та кориці.

Користь

Пряність рекомендується для поліпшення травлення та зменшення запальних процесів в організмі. Горошини духмяного перцю можна жувати чи пити приготований на їхній основі відвар, що усуває здуття живота, допомагає при кишкових розладах. Спеція покращує роботу шлунка, корисна при метеоризмі. А ще пряний чай з перцем бадьорить і дарує енергетичний заряд організму людини.

Духмяний перець застосовують і в народній медицині. Зварені, а потім подрібнені зерна використовують при лікуванні ревматизму. Він також є компонентом мазей, призначених для лікування защемлених нервових закінчень та інших проблем хребта.

Використання духмяного перцю в кулінарії

Духмяний перець просто незамінна спеція на кухні у будь-якої господині. Він використовується як у цілому вигляді, так і меленому. Оскільки духмяний перець не лише надає стравам аромату, а й помітно змінює їх смак, користуватися ним слід дуже обережно – зазвичай достатньо кількох цільних чи мелених горошків. Але свій аромат він віддає досить повільно, тому доцільно закладати його не менш як за пів години до готовності. Перемелювати перець варто за кілька хвилин до використання у блюді, оскільки аромат швидко вивітрюється.

Його використовують у кухнях багатьох народів світу: мексиканській, карибській, англійській, індійській і т. д. Найбільше споживання духмяного перцю спостерігається в Європі, особливо в Англії. Британці використовують його для приготування соусів та рагу, а також для маринування овочів (включаючи насіння білої гірчиці). У Скандинавії його часто використовують для приготування випічки з м'ясом. У Данії ароматний перець входить до складу специфічного продукту smørrebrød (вишукані ковбаси, м'ясо свійської птиці, риба, овочі та сир на білому хлібі). Духмяний перець також досить популярний у США, де кухарі використовують його у багатьох традиційних стравах.

Свій насичений пряний аромат перець краще розкриває у перших гарячих стравах – в рибних супах, солянці, усі, борщі, розсольнику, харчо, м'ясному бульйоні, а також жаркому, різних гарнірах. Пряність додають у тверді сири.

Він надає аромат смаженому м'ясу (яловичині, свинині, курці, але особливо дичині), а також відмінно ароматизує холодні м'ясні закуски: холодець, ростбіф та ін. Його додають у фарші, їм присмачують домашні ковбаси, копчений окіст, копчених курей та зайця. Шведські фрикадельки зазвичай робляться з яловичого та свинячого фаршу, панірувальних сухарів, чорного перцю, духмяного перцю, імбиру, мускатного горіха та гвоздики. Духмяний перець включений до складу пряних сумішей для сардельок, сосисок, печінкового паштету, кров'яних, ліверних, варених, напівкопчених та сирокопчених ковбас.

Перцем духмяним ароматизують пряний і маринований оселедець, пряну дрібну рибу, оселедець біломорський, рибні консерви в томатному соусі, палтуса у власному соку, шпротний паштет, вугра в желе, салаку в маринаді з овочами, рибу гарячого копчення.

Духмяний перець – незамінний помічник у консервуванні огірків, помідорів, патисонів та інших овочів. Часто додається в маринади та соління. З цим перцем маринують рибу, ягоди (чорницю, брусницю), овочі (буряк, капусту, баклажани, цибулю, огірки-корнішони), гриби, готують розсоли та маринади для шашлику, дичини. Використовуючи духмяний перець під час маринування, соління або консервації продуктів Ви отримаєте насичений аромат і безперечне поліпшення смакових якостей, а термін зберігання консервованих продуктів збільшиться в рази.

У харчовій промисловості в меленому вигляді додається до різних видів столової гірчиці та соусів. Для пікантного аромату духмяний перець додають у бешамель, мигдалевий соус до риби, сметанний соус з цибулею, соуси з хроном, червоним вином.

У меленому вигляді духмяний перець додають у хлібобулочні вироби, кондитерське тісто для пряників, печива, кексів. Його можуть використовувати в гарбузових десертах, таких як гарбузовий пиріг, хліб, тістечка або кекси. Яблучний пиріг часто приправляють комбінацією духмяного перцю та кориці.

Зігріваючі зимові напої, такі як глінтвейн і яблучний сидр з прянощами, а також лікери та роми відмінно підходять для цілісних ягід духмяного перцю. У невеликій кількості прянощі надають своєрідного смаку фруктовим компотам.

Духмяний перець входить до складу багатьох пряних сумішей: індійської «каррі», гамбурзької, франкфуртської, уорчестерської, «сухих парфумів» і т. д. Він добре поєднується з гвоздикою, анісом, чебрецем, коріандром, корицею, лавровим листом, мускатним горіхом, чорним і перцем чилі.

Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
• Калорійність – 347 ккал / 1 458 кДж;
• Білки – 6,1 г;
• Жири – 8,7 г;
  – в тому числі насичені – 3,1 г;
• Вуглеводи – 50,5 г;
  – включаючи цукор – 48,0 г;
• Рослинні волокна – 21,6 г;
• Сіль – 0,2 г.

Способи вживання: додавайте до маринадів, соусів, картоплі, риби, м'яса, страв на грилі згідно з рецептами.

Протипоказання: індивідуальне несприйняття продукту.

Умови зберігання: зберігати в щільно закритому оригінальному пакуванні виробника при кімнатній температурі до +25 °С і відносній вологості повітря нижче 65%, осторонь від прямого сонячного проміння.

Склад: цілі горошини перцю духмяного.

Увійти за допомогою
Оцініть товар
Надіслати
Назва Перець духмяний горошок
Вид Спеції
Вага 100 г
Упаковання Пакет дой-пак крафт із zip-замком
Країна виробник Мексика
Бренд Ароматика
75 грн
Порівняти
Увійдіть на сайт щоб
додати товар в список бажань
Замовити швидко
  • Оплата послуг доставки формується за тарифами перевізника;
  • При купівлі на суму від 1500 грн., доставка товару на відділення «Нової Пошти» по всій Україні здійснюється БЕЗКОШТОВНО;
  • При купівлі товару на суму від 2000 грн. доставка кур'єром «Нової Пошти», за вказаною Вами адресою, здійснюється БЕЗКОШТОВНО;
  • У способі доставки «Поштомат Нова Пошта», тарифікація відрізняється від вартості доставки «Нова Пошта» на відділення.

Ви можете оплатити замовлення будь-яким зручним для Вас способом:

1. Оплата на банківський розрахунковий рахунок (юр. особи, ФОП).

2. Банківський переказ (для фізичних осіб).

3. Оплата післяплатою - тимчасово не працює!

4. Електронні платежі: кредитними картами Visa, MasterCard.

Вгору